Istoric

           

                       În evoluția sa, ce cuprinde cel puțin douã secole și jumãtate, învãțãmântul hușean a cunoscut numeroase transformãri.

 

 

              În septembrie 1889 a luat ființã în orașul nostru o școalã gimnazialã, care, prin Decretul Regal nr. 672 din 19 februarie1894, primea denumirea     de „Gimnaziul Anastasie Panu”. Școala a funcționat în aceastã formã pânã la sfârșitul primului rãzboi mondial, în 1918.În vara anului 1982, prin Decizia numãrul 676 emisã de cãtre Inspectoratul Școlar al județului Vaslui, ia ființã o nouã unitate școlarã în orașul Huși prin desprinderea din cadrul Liceului „Cuza Vodã” a claselor I -VIII.

           Denumirea primitã de noua unitate de învãțãmânt a fost „Școala cu clasele I- VIII numãrul 3”, o denumire de circumstanțã, avându-se în vedere faptul cã, în momentul respectiv, în oraș, existau școlile cu clasele I -VIII cu numerele „1” (construitã în 1973 prin unirea „Școlii de fete nr. 1”, a „Școlii de bãieți nr. 3” și a „Școlii nr. 8”) „2” (formatã prin unirea școlilor cu numerele 2 și 4), „5” (în Corni) și „6” (pe Dric).   

             În aceste condiții, noua unitate de învãțãmânt a primit numãrul „3” pentru a se acoperi o parte a golului existent în numerotarea școlilor cu clasele I-VIII din acest oraș.Aceastã afirmație este întãritã și de faptul cã, ulterior, școala cu numãrul 6 a primit o nouã denumire, „Școala cu clasele I-VIII numãrul 4”.De aceea se poate conchide cã școala noastrã a primit în anul 1982 o denumire de circumstanțã, fãrã a se ține cont de adevãratele tradiții. Pentru continuarea tradiției, în anul 1996 școala a preluat denumirea “Școala cu clasele I-VIII, nr. 3, Anastasie Panu”.La 1 septembrie 2012 denumirea școlii devine Școala Gimnazialã „Anastasie Panu”.

              Devotamentul colectivului didactic al acestei școli a contribuit  prin dãruirea și pasiunea muncii la educația în timp a numeroase generații de            elevi. Multe dintre aceste cadre didactice s-au pensionat, dar numele lor va  rãmâne inscripționat în temelia timpului „ca oameni aleși ai locului”.Acum școala dispune de patru  localuri proprii: localul A, dat în folosințã în 1990, cu 14 sãli de clasã, un cabinet fonic și un cabinet de informaticã bine dotat, localul B dat în folosințã în 2001 cu 3 sãli de clasã realizat prin Banca Mondialã, localul C (I. L. Caragiale)  cu 4 sãli de clasã, unul din cele mai vechi localuri din municipiul Hușși localul școlii nr. 5 (Corni) , cu 9 săli de clasă , ca urmare a comasãrii prin absorție la 1 septembrie 2011.

             Încă de la începuturile sale, școala a beneficiat de un colectiv de cadre didactice bine pregătit, unit, cu dorința spre nou, cu dragoste și respect față de nobila profesie de dascăl.

 

                              Generații de elevi au deprins de la dascălii lor dragostea pentru muncă, cultură, adevăr și frumos.  

Sari la conținut